Först kränkt vinner!

 

Att bli kränkt är som bekant högsta mode. Man tar inte ansvar. Man blir i stället kränkt. Om en elev misslyckas i skolan är det inte elevens fel – det är lärarens eller skolans. Detta absurda resonemang går från grundskolan till universitetet. Historieprofessor Dick Harrisson skrev om det för en tid sedan i Magasinet Neo. Vad gör lärarna då för att slippa få kränkta elever och lika kränkta föräldrar på sig? De släpper igenom och godkänner. Resultatet av det ser vi – från grundskolan till universitetet.

För ett par år sedan var jag på Bokmässan i Göteborg. Jag lyssnade bland annat till Ann Heberlein som just hade gett ut boken ”Det var inte mitt fel”. Och det var väl där och då jag började begripa det som andra reagerat på länge. Det är alltid någon annans fel! Skulle man själv få sig en känga, så kan man alltså bli kränkt. Alla blir kränkta. DN:s Maciej Zaremba var inne på samma spår i den artikel, vars rubrik jag lånat. Först kränkt vinner!

Inte konstigt att skolan i Sverige rasar i undersökning efter undersökning. Kränkning och dumhet vinner, och kunskap förlorar. Och till skolan släpps lärare som borde ha underkänts men som kommit igenom, därför att ett underkännande skulle kanske ha setts som en kränkning. Dessutom har yrket fått så låg status att man får ta vad man får. Det är här vi alla borde bli kränkta på allvar.

Se till att höja lärarnas status! Det enklaste sättet att göra det är att höja lönen. Sluta sedan med kränkningstramset. Se till att de mål som sätts upp nås. Om de inte nås blir man underkänd utan möjlighet till kränkning. Tänk förresten om man tillämpat samma resonemang när det gäller bilkörning som inhämtande av kunskap. ”Så du blev kränkt när jag påpekade att man inte får köra mot rött ljus? OK – du vinner och jag godkänner. Här är körkortet!”

Och Fritiof Nilsson Piraten sa en gång ungefär så här: ”Man kan inte skriva om en stoppnål, för då är det alltid någon enögd jäkel som känner sig kränkt!”

Först kränkt vinner!

 

Explore posts in the same categories: Debatt

3 kommentarer på “Först kränkt vinner!”


 1. Mycket bra!
  Enligt nyliberalismen är t.ex. elever och patienter kunder.
  Som bekant har kunden alltid rätt oavsett vad.
  En annan ”poäng” med nyliberalismen är att man ska mäta kundnyttan. Detta leder, som bekant, till en extrem byråkrati.
  En tredje ”poäng” med nyliberalismen är att minska samhällets inflytande inom olika områden. Därav alla privatiseringar.
  Bedrövligt!

 2. Christina Says:

  Jag slutade nästan som lärare för några år sedan, när en elev anmälde att jag hade hotat honom. Vad hade jag gjort – jo påpekat för hela klassen att vi skulle prata engelska på engelsklektionerna. Jag skulle ljuga om jag sa att häxjakten från min rektors sida inte har påverkat de beslut jag tar idag – men jag försöker ändå stå upp för min åsikt.

  • Ulf Persson Says:

   Tack för din kommentar. Arbetade länge inom skolan och ser nu med förfäran på dagens utveckling. En rektor ska stå på lärarnas sida! Att inte få stöd är förfärligt. Har själv upplevt det. Ge inte upp!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: