Elfriede och Oscar

Världen är full av kända artistpar. Inte minst gäller detta komiker. Abbott och Costello. Helan och Halvan. Filip och Fredrik. Till min stora förvåning har vi fått ett par till – Elfriede och Oscar! Eller om man så vill – Jelinek och Wilde. Hon dödsallvarlig österrikisk nobelpristagare, han död men inte så allvarlig engelsk komediförfattare.

I början av september ska jag för första gången i mitt liv besöka Wien. Jag gör det med en god vän. Det är bara vi två. Någon tredje man finns inte, vilket kanske annars hade varit det naturliga när det gäller just den staden. En vän från Österrike, gav mig tipset om Burgtheater, Wiens svar på Dramaten. Jag kollade programmet för vårt besök och – hast du gesehen? Vad spelar man? Der ideale Mann (An Ideal Husband) av Oscar Wilde i bearbetning av – just det! Elfriede Jelinek! Trodde inte mina ögon.

Det minsta man kan säga om Elfriede Jelinek är att hon inte är känd som en av våra mest kända lustigkurrar. Hon fick Nobelpriset i litteratur år 2004 men kom inte till Stockholm, ty hon lider av social fobi. När jag tänker på Jelinek, tänker jag på filmen Pianisten (Pianolärarinnan). Manus av Jelinek. Här finns inslag av förnedring, äckel och pornografi. Den svenske akademiledamoten Knut Ahnlund lämnade Akademien i protest mot valet av Jelinek. Han förklarade mycket tydligt varför.

Och Oscar Wilde? Dandyn, eleganten, mannen bakom massor av kvicka komedier. Och så var han gay, långt innan det var accepterat. Det blev skandal och Wilde åkte i fängelse. Hämtade sig aldrig och dog vid 46 års ålder i Paris. Wilde ligger (!) staty bakom kyrkan St Martin-in-the Fields i London. På statyn kan man läsa: We are all in the gutter but some of us are looking at the stars! Brukar gå dit och hälsa på när jag är i London.

Och nu? Elfriede och Oscar! Jelinek och Wilde! Otroligt, unglaublich, unbelievable!

Explore posts in the same categories: Teater

Lämna en kommentar