Put in democracy!

Idag ställs punkbandet Pussy Riot inför rätta i Ryssland. Varför? De har framfört en punkbön i Vår frälsares kyrka i Moskva, där de kritiserat president Putin och hans samröre med den ortodoxa kyrkan. Att öppet kritisera Putin har sina risker. Pussy Riot riskerar nu enligt uppgift sju års fängelse. Internationella kulturpersonligheter och organisationer som Sting och Amnesty International protesterar. Lyssnar Putin?

För två månader sedan var jag i Ryssland. Besökte bl a klostret Valamo, som ligger på en ö i Ladoga. Det påstods att Putin har en sommarstuga, en datja, där. Vi bodde i staden Sordavala. Det påstods att Putin har en datja där också. Hur många datjor har Putin egentligen? I julinumret av National Geographic nämns att Stalin hade hela tjugo stycken! Och Putin är väl inte sämre?

President Vladimir (betyder världens härskare!) Putin kallas inte sällan för tsar Putin. Det är en nidtitel och syftar naturligtvis på maktambitionerna hos denne fd KGB-man, vars uppfattning om demokrati är den att all makt ska koncentreras till honom själv. Det politiska dribblet kring presidentposten – premiärposten talar också sitt tydliga språk. Att man i väst accepterar Putin och inte officiellt protesterar alltför mycket beror helt enkelt på att man inte har någon annan. En annan sak – på hur många bilder ser man en avslappnad och leende Putin?

Har precis läst boken Putins Ryssland av journalisten Anna Politkovskaja. Hon såg och genomskådade spelet bakom mannen, bakom makten. Hon skrev om Beslan, Tjetjenien och ortodoxa kyrkan (Putin kan inte ens korsa sig på ett korrekt sätt!). Och om korruptionen. Hon var orädd och synnerligen kritisk mot Putins regim. Det kostade henne livet. För snart sex år sedan mördades hon.

Idag ställs ett punkband inför rätta. Det är egentligen otroligt. Det som Putin tror är tecken på styrka blir dess motsats. Vart är då Ryssland på väg? Egentligen finns bara en väg att gå. Mot demokrati! Put in democracy!

Explore posts in the same categories: Debatt

One Comment på “Put in democracy!”

  1. Kerstin Says:

    Å, en riktig Anderbergare……. nu får du tänka…..tillbaka……30-40 år.


Lämna en kommentar